Alt som er galt med Georg

“Alt som er galt med Georg” er boka om Malin som er 14 år, og om den vanskelige ungdomstida som hun tenker tilbake på. En periode i livet hvor det var viktig å gjøre som alle andre gjorde og ikke skille seg ut fra mengden. “Alt som er galt med Georg” er spennende og sterk fortelling om mobbing og omsorgssvikt.

Alt som er galt med Georg“Jeg kan fortsatt høre stemmen hans. Når jeg lukker øya. Når jeg sover. Den blir ikke borte. Jeg har den inni meg.
Jeg lager samtaler. Jeg er psyko i hodet. Dette er ikke min historie. Det er Georgs historie. Jeg får lov til å skrive den.
Jeg har spurt.
Jeg var fjorten år. Jeg trodde jeg var smart og voksen. Men jeg visste ikke en dritt.” Teksten er hentet fra baksiden av omslaget til boka.

“Alt som er galt med Georg” ble utgitt på Aschehoug forlag i 2010.

Les om forfatteren Hilde Hagerup.

10 anmeldelser av “Alt som er galt med Georg”

 1. Eline says:

  Dette var ikke bra. Selvom banning er en del av ungdommens språk, betyr det derfor ikke at det gjør en bok veldig kul hvis det inneholder mye banning i den. Det blir slitsomt å lese.

 2. Aleks says:

  Jeg er helt enig med Eline. Denne boka er litt slitsom å lese fordi det er for mye banning i den. Det er også enkelte banneord som jeg tror ingen ville sagt som f.eks “fitte i ræva” eller “runk Jesus barnet”. Jeg synes rett og slett at dette gjør boka teit. Som Eline sier, det gjør ikke boka veldig kul bare fordi det inneholder mye banning i den.

 3. Elise says:

  Denne boka leste jeg ikke ferdig en gang, det ble rett og slett for slitsomt med det språkbruket forfatteren hadde valgt. Jeg synes også det var vannskelig å henge med i hva som skjedde. Derfor ville jeg ikke annbefale denne boka.

 4. Maria says:

  Leste ikke ferdig denne boka. Det er ikke den beste jeg har lest. All banningen ble sykt slitsomt. Det var som om forfatteren bare tvang inn så mange banneord som mulig. Jeg klarte ikke alltid å henge med i alt som skjedde heller.

 5. Maria says:

  Denne boka er et av de dårligste bøkene jeg noen gang har lest. Spåket er dårlig, karakterene er overfladiske og handligen er rotete. Man får mye informasjon man ikke trenger og mye av det som skjer er veldig uklart. Jeg er helt enig i det de andre sier om at det er mye banning. Det gjør ikke boka noe kulere og det blir bare teit når det er banneord man ikke har hørt før.

 6. Silje says:

  «Alt som er galt med Georg». Denne boken leste jeg ferdig, men det var ikke lett. Jeg leste den rett og slett ferdig bare fordi jeg aldri slutter mitt i en bok. Det er ikke en bok som fanger oppmerksomheten min, den er rett og slett slitsom å lese. Grunnen til dette er for eksempel at det er vanskelig å følge med på handlingene og tidsskifte. Karakterene i boken virker unaturlige og gjør ikke historien særlig god. Språket er overveldende stygt og overdrevet voldsomt. Det er ikke slik at ungdommer bare har stygge ting å si! Vi bruker ikke stygge ord i hver eneste samtale eller setning! Denne boken gjør at det virker som ungdommer ikke har respekt og gjør at vi kanskje blir satt ned på.. Det gjør meg sint om dette er slik voksne ser på oss, som om vi bare bruker banneord uten tanker for andre.

  Boken handler om Malin, en overvektig jente som blir mobbet på skolen. Malin er veldig skoleflink og skjuler det ikke. Hun blir sett ned på og har ingen venner. Georg som er en veldig spesiell person begynner i klassen til Malin. Georg er veldigskole flink, men han viser det ikke så tydelig som Malin. Georg er det Malin kaller «Flinke-flink», også kjent som «Fitta-i-ræva» måten. Dette er noe jeg aldri forstod hva gikk ut på. Det ble ikke særlig godt fortalt. Jeg kan ikke forklare mer hva boken handler om for jeg vet ikke. Selv om jeg har leste den stiller jeg meg spørsmålet, hva handlet den boken om?

  Så min slutt-mening er at jeg likte ikke denne boken i det hele tatt. Den ble for tung og overdrevet, alt sammen. Det faktum at jeg etter å ha lest den kan sitte og forundre over, hva leste jeg? Hva handlet den om? Er ikke bra…

 7. Gunvor says:

  «Alt som er galt med Georg» er egentlig en god bok, men på grunn av språket og hoppinga i handlinga kan den bli vanskelig og lese. Hvert fall for de som ikke «Har hodet på rett plass».

  Språket er vanskelig og forstå og å lese. Det blir litt vel mye banning og ungdommer kan synes at boka hakker litt ned på språket vårt og hvordan vi er. Men det som er med boka er litt også at ingen i boka er som de skal være. F.eks. lærerne liker å dumme ut elevene foran klassen og erte dem. OG foreldrene til Malin er absolutt ikke som de skal være foreldre skal være der for ungen sin og ikke hakke så mye ned på ungen sin. Handlingen hopper som sakt veldig mye. Det blir litt vanskelig å følge med, men hvis du er en erfaren leser og klarer å følge med på forvirrende bøker så klarer du denne også.
  Det jeg syns om boka er at den er bra på en rar måte og faktisk er litt spennende. Denne boka passer for ungdommer som er voksne i hodet/voksne for sin alder og selvfølgelig for voksne.

 8. Salsabil says:

  Skjønner ikke hvor du er i boka,når du leser den,,,Skjønnte egentelig ikke handling… Jeg anbefaler den ikke.

 9. Gunvor says:

  «Alt som er galt med Georg» er egentlig en god bok, men på grunn av språket og hoppinga i handlinga kan den bli vanskelig og lese. Hvert fall for de som ikke er så erfarne.
  Språket er vanskelig og forstå og å lese. Det blir litt vel mye banning og ungdommer kan synes at boka hakker litt ned på språket vårt og hvordan vi er. Men det som er med boka er litt også at ingen i boka er som de skal være. F.eks. lærerne liker å dumme ut elevene foran klassen og erte dem. OG foreldrene til Malin er absolutt ikke som de skal være foreldre skal være der for ungen sin og ikke hakke så mye ned på ungen sin. Handlingen hopper som sakt veldig mye. Det blir litt vanskelig å følge med, men hvis du er en erfaren leser og klarer å følge med på forvirrende bøker så klarer du denne også.
  Det jeg syns om boka er at den er bra på en rar måte og faktisk er litt spennende. Denne boka passer for ungdommer som er voksne i hodet eller voksne for sin alder og selvfølgelig for voksne.

 10. Vilde H says:

  Ærlighet varer lengst…

  Hilde Hagerup (født 1976) ga ut sin første novelle som fjortenåring. Siden den gang har hun skrevet og utgitt åtte barne- og ungdomsbøker og én bok for voksne. Hun mener at ungdomstida er en spennende og viktig tid, og derfor liker hun å skrive ungdomsbøker.

  Alt som er galt med Georg er en ungdomsroman som handler om to sterke temaer: Mobbing og omsorgssvikt. Men i denne romanen er det ikke bare ungdommer som mobber hverandre. Her har de i tillegg valgt ut et annet offer. Et offer som kanskje er helt uskyldig i det han blir anklaget for. Boken handler om forholdet mellom Malin og Georg. Malin er skoleflink, og hun har ingen venner. Helt til de får en ny gutt i klassen, Georg. Da begynner ting å forandre seg…

  «…. Jeg var flink på skolen. Jeg var så flink på skolen at klassen hata meg. Jeg var så flink at lærerne ba meg roe ned tempoet, det er ikke den som kjører fortest som kommer først til mål vet du Malin, he he, hø hø. Men jeg var ikke flink nok til å vite at det fantes en annen måte å være flink på, ikke flinke-flink-måten, men Fittairæva-måten….»
  Språket er veldig bra. Noe av det beste jeg har lest. Hagerup skriver spennede med skildringer og parallelhistorier. Hun vet hvordan ungdom oppfører seg, snakker og tenker, og får til det lille ekstra i språket som er vanskelig å sette ord på, men som bare er der. Alt blir skrevet så rett ut, ingenting blir lagt skjul på. Det gjør at boken blir ærlig og ekte. Utdraget er et eksempel på nettopp dette.

  Ungdomsromanen er original på mange måter. Jeg kan med sikkerhet si at den har et unikt språk, og at måten å fortelle ting på, måten å vise forskjellige ting på er helt forskjellig fra andre bøker for ungdom, grunnet det jeg har skrevet om språket over. Jeg vil også si at selve handlingen er orginal, noe jeg ikke vil gå nærmere inn på i frykt for å avsløre for mye av hva som skjer.

  Allerede da jeg så omslaget og tittelen på boken, tenkte jeg at jeg ville lese den. “Alt som er galt med Georg”. Tittelen i seg selv er fengende og interessant, den fanger oppmerksomhet og vekker nysgjerrighet. Hva er egentlig galt med Georg? Og hva er galt med alle andre? Boken har en indre og en ytre spenning som gjør at den er vanskelig å legge fra seg. Det at den er skrevet i retrospektiv er med på å forsterke dette. I og med at den er skrevet i jeg-person og at det er mye skildring, er den lett å leve seg inn i. Men den er også krevende fordi man må lese mellom linjene.

  Det er nok mange måter å tolke moralen i boken på. Jeg tror at hovedmoralen sier at man bør tenke på konsekvensene av handlingene sine. At valg kan få uante følger for både deg selv og de rundt deg. I begynnelsen av fortellingen er hovedpersonen Malin ganske usikker og oppgitt. Hun forandrer seg gradvis frem og tilbake gjennom hele historien, men en overraskende vending på tampen gjør at hun blir en annen person.

  Jeg vil anbefale denne boken for både jenter og gutter, det er en jente som er “jeg-personen” men hun skriver Georgs historie. Man må kunne lese mellom linjene for å forstå den indre spenningen og handlingen. Derfor tror jeg at man må ha lest en del for å skjønne alt. Jeg mener også at boken kan leses av voksne fordi den gir et godt innblikk i hvordan ungdom tenker, men også fordi språket er avansert og fordi det ikke er en typisk ungdomsbok.

Skriv en elevanmeldelse:

NB! Anmeldelsen må godkjennes av redaktørene før den blir publisert.