Skranglebein fronter lesing på Frederik II vgs

 

Skranglebein (Per Olav Hoff Mydske) og noen litterære godbiter!

 Torsdag den 24. november fikk Frederik II besøk av hip hopp’ern “Skranglebein” som er en av de første som begynte å rappe på norsk med gruppa Pen Jakke. Han vokste opp i Fredrikstad, og tekstene hans gir et innblikk i hvordan ungdomslivet var på 1990-tallet. Nå reiser Skranglebein rundt og holder foredrag om lesing og bøker for unge mennesker.

Han startet foredraget med å fortelle litt om sitt eget syn på lesing, noe han har vært interessert i siden han var liten. Gleden ved å kunne fortelle venner og familie om det han leser, har alltid vært en av tingene som pirrer han.  Lysten til å lære og forstå gjør bøker til en viktig kilde i livet hans. Bøkene gjør at han får lyst til å lære nye ting, som for eksempel noe hovedpersonen i bøkene driver med som å spille gitar eller ping pong. Noe han også mener er viktig er å finne bøker som du virkelig liker. Skranglebein leser bøker på samme måte som han ser på tv. Han bytter bøker som han bytter kanal, han stopper ikke før han har funnet noe han vil lese.

Skranglebein sa også at en viktig grunn til å lese er at du får et større vokabular, og du blir bedre på å skrive egne ting. I stedet for å skrive ting rett fram, kan du bruke et annet bilde på noe. Dette er han selv veldig flink til og opptatt av. Som et eksempel sa han “ i stedet for å si at jeg er tynn, så kan jeg si at jeg kan bruke en hageslange som sovepose”.

Når du skal finne deg bøker, bør du ta en tur på biblioteket og fortelle en bibliotekar om hva slags bøker du liker å lese og noen av forfatterne du liker, så kan bibliotekaren finne noen bøker til deg som du helt sikkert vil like.

Foredraget var veldig lærerikt og interessant. Vi fikk på en måte et litt nytt syn på lesing, jeg har i hvert fall fått mere lyst til å lese etter å ha hørt på det Skranglebein hadde å si. Til slutt viste han en video med Will Smith som gir dere ”nøkkelen til livet”. Skranglebein var selv helt enig i det Smith hadde å si. Her kan dere se videoen selv:

http://www.youtube.com/watch?v=KEMEBBwO6J8


Tekst:  Jostein Haaheim, 2stuD

Foto:  Simon Dalnoki, 2stuD