Julefrokost med quiz på Mysen vgs

God stemning med julefrokost i biblioteket

Alt var allerede blitt gjort klart idet elevene tuslet inn på skolebiblioteket, noen mer morgentrøtte enn andre. De to første skoletimene fredagen før juleferien var avsatt til en hyggelig frokost på skolebiblioteket – de fleste hadde enda ikke spist, og kikket forventningsfullt mot hjørnet hvor trallene med brød, pålegg og drikke stod ferdig. Maten kom rett fra kantina, og valgmulighetene var alt fra laks til eggerøre, forskjellige kaker og frukt. Alternativene for drikke var enten kaffe, te eller kakao. Da alle hadde valgt seg en plass ved bordene som hadde blitt slått sammen for begivenheten og satt seg ned, ønsket norsklærerinnen og de to bibliotekarene velkommen til julefrokost med quiz om bøker som elevene har hatt i lekse å lese til et arrangement ved navn Østfoldungdommens kritikerpris. To av fire bøker var bestått, og frokosten skulle markere at elevene var halvveis i prosjektet. Men først skulle maten inntas, og elevene som hadde funnet seg til rette på midten av langbordet spurte om lov til å starte først, på grunnlaget om at de «alltid sitter på midten, og det alltid er de som sitter på endene som får begynne!». Lærerinnen lo og ga dem, med et smil om munnen, tillatelse til å være de første som reiste seg opp og gikk bort til trallene for å forsyne seg. Etter hvert hang også elevene ved endene seg på. Det gikk mest i eggerøre og krydderkake, og straks fylte biblioteket seg med høylytt latter og samtaler om at juleferien var like rundt hjørnet. Alle så ut til å være fornøyd med frokosten, kanskje særlig kakene som noen av elevene hadde bakt selv, og da alle var mette var det tid for quiz. Bibliotekarene tok igjen ordet, sa et par ord om quizen og delte ut de tosidige arkene – en side for hver bok. Etter et par minutter med stillhet mens elevene svarte på spørsmålene på arket foran dem, samlet bibliotekarene inn papirene for å hente inn resultatene. Da fikk elevene en oppgave om å evaluere plakatene de tidligere hadde laget, der de tok for seg forskjellige aspekter ved boka «Det blir pinlig uansett», som formålet, innholdet, karakterene og forfatterne. Samtidig som elevene svarte på spørsmål som hvordan plakaten fungerte i henhold til pedagogikk og estetikk, ble resultatene fra quizen telt opp. Ingen hadde fått alt rett, men to elever hadde fått atten poeng (av i alt tjue poeng), og det ble trukket en tredje vinner ut av de sju som hadde fått sytten poeng. De tre heldige (Runa, Annika og Andreas) fikk utdelt julesjokolade og en kinobillett hver av bibliotekarene. Så var det tid for å rydde opp tallerkenene og flytte tilbake stoler og bord – markeringen var over. Jeg tror vi kan være enige om at frokosten på skolebiblioteket framkalte litt julestemning hos alle.Vinnerne av quizen: Runa, Annika og AndreasLangbord i biblioteketNylaget frukost fra skolens kantine

Artikkelen er skrevet av: Runa Mølmshaug, 1MEDA

Bildene er tatt av Oscar Tøften Hoff i 1MEDA