Amal Aden på Greåker vgs

Tirsdag 25. februar var 2 vg1 klasser fra både St. Olav og Greåker vgs. samlet på kjemiauditoriet på Greåker vgs. for å høre foredrag med Amal Aden.

Amal Aden kom til Norge som 13 åring etter å ha vært gatebarn i Somalia i syv år. For elevene fortalte hun om en en barndom i Somalia preget av overgrep og vonde opplevelser. Hun fikk et tøft møte med Norge og barnevernet. Hun hadde aldri gått på skole, var analfabet og kunne ikke språket. Hun ble plassert alene på en studenthybel og følte seg veldig ensom. Amal var i opprør og søkte  sammen med ungdommer fra et kriminelt miljø på Grønland i Oslo, et miljø preget av rus. Som 15 åring tok hun et valg. Hun bestemte seg for at hun ville ut av dette miljøet og det første hun måtte gjøre da var å lære språket. Etter mye hard jobbing fikk hun uttelling, og klarte å komme seg ut av det kriminelle miljøet.

I 1988 ga hun ut sin første bok “Se oss : bekymringsmelding fra en ung norsksomalisk kvinne”. Etter det har hun gitt ut flere bøker med utgangspunkt i egne erfaringer. Amal har et sterkt samfunnsengasjement. Hun peker på utfordringer knyttet til integrering, likestilling og rettsvern for innvandrerkvinner og jenter i Norge. Amal Aden har fått flere priser, bl. a Amnestyprisen i 2013.IMG_4250

IMG_4242