Slam-poeten Fredrik Høyer besøkte Frederik II

Fredrik Høyer3Klasse 2STUH ved Frederik II fikk 8. januar besøk av Fredrik Høyer (26), forfatter og slam-poet fra Drammen. Han har bl.a. bakgrunn fra bandet Grønn jakke, hvor han spilte bass og skrev tekster.

Fredrik fant etter hvert ut at han likte best å framføre tekstene sine uten noen bestemt rytme, og det er nok derfor poesi-slam fenget ham. Fraværet av fast rytme er noe av det som skiller poesi-slam fra rapping. Sjangeren kan kanskje best beskrives som en krysning mellom diktopplesning, stand-up og spoken word. I Norge utgjør slam-poetene et lite «miljø» på rundt regnet 30 stykker. I USA derimot, er sjangeren mye større.

 Fredrik startet besøket med å fremføre to av sine egne dikt, som var imponerende lange. Man ble sittende og fundere på hvordan han klarer å huske alle linjene… I et av diktene forteller han blant annet om en jente han prøver å komme i kontakt med på en bar, noe elevene lo godt av. Etter applausen å dømme, var Fredriks poesi-slam en suksess i klassen.

 I 2014 debuterte Fredrik som forfatter. På slutten av tekstforfatter-utdanningen ved Westerdals School of Communication, leverte han inn en oppgave som ble starten på romanen Månehunden & Fatter’n. Dette er en selvbiografisk bok om Fredrik og faren, som han mistet til kreften. Boken har også litt overnaturlige elementer.

 Norsklærer Harald Stette lurte på om han har noen favorittforfatter. Fredrik fortalte at han leser det aller meste, også krim, men at Herman Hesse er favoritten. Kunne han gi noen tips til elevene i forhold til det å mestre norskfaget? Dette snakket Fredrik litt om, men konkluderte med at elevene må finne ut hva de synes er interessant og bruke dette kreativt. Selv var han ikke så begeistret for videregående skole, innrømmet han. En elev ville vite hvilken karakter han fikk i norskfaget. Det kom mange sukk i forsamlingen, da det viste seg at han tross alt hadde halt i land en femmer.

 Fredrik har mange prosjekter på gang. Han holder kreative skrivekurs, mest for barn, og utover våren skal han starte i et radioprogram på NRK P2. Han har dessuten planer om å sette opp en forestilling på Det andre Teateret, der han skal ha en lang monolog, sammen med en gitarist.