Flott prisfest i Brygga kultursal

Annette Münch mottok Østfoldungdommens kritikerpris for boka "Badboy: Steroid".

Annette Münch mottok Østfoldungdommens kritikerpris for boka “Badboy: Steroid”.

Lars Herman Berntzen underholdt med et pianostykke av Edvard Grieg.

Lars Herman Berntzen underholdt med et pianostykke av Edvard Grieg.

Oda Nygaard fra deltakerklassen på Malakoff vgs.fremførte sin egenkomponerte låt "Hannah".

Oda Nygaard fra deltakerklassen på Malakoff vgs. fremførte sin egenkomponerte låt “Hannah”.

Det var feststemning i salen og duket for litteratur og ung kultur under utdelingen av Østfoldungdommens kritikerpris 2015. Østfoldungdommens kritikerpris inngår i U festival og utdelingen markerte åpningen av festivalen. Annette Münch vant med boken «Badboy: steroid». Hun fikk prisen i en fullsatt Brygga kultursal i Halden.

– Jeg er veldig glad i Østfold etter dette, smiler Annette Münch.
Ti klasser i ni videregående skoler i Østfold har vært jury i årets Østfoldungdommens kritikerpris. Fire forfattere var nominert og «Badboy: steroid» vant overlegent.

Stor takk
– Det er kjempehyggelig, jeg vil rette en stor takk til de som har lest og stemt på meg. Det er spesielt godt fordi det er unge mennesker som har lest boken. Det motiverer meg til videre skriving og jeg håper dette stimulerer ungdom til videre lesing, sier Annette Münch. Annette Münch fikk også Brageprisen for sin ungdomsroman.
– Jeg likestiller Østfoldungdommens kritikerpris med Brageprisen, påpeker Annette Münch. Før Annette Münch kom på scenen for å motta prisen, var det en rekke innslag av og med ungdom fra Østfold.

Flere sceneinnslag

Utdelingen av Østfoldungdommens kritikerpris handler om mer enn bare utdeling av pris til en forfatter. 300 elever fra videregående skoler i Østfold var på plass og det var flere sceneinnslag med ungdom som høstet stor applaus i salen. Det var innslag av Jenny Marie Norheim, Oda Nygaard, Lars Herman Berntzen og Even Vold Johansen. Slampoet Fredrik Høyer var også et meget populært innslag i prisutdelingen.

En stemme

«Badboy: steroid» er den første norske roman som tar opp temaet «boling». Annette Münch gikk tett på miljøet og intervjuet fem gutter.
– Jeg ville gi disse ungdommene en stemme. Det handler om å ta kontroll på livet sitt. «Boling» er et helseproblem. Vi ser et økende kroppsfokus som legger et stort press på unge gutter og jenter, sier hun.

Kompliserte spørsmål

Hun har vært på 300 skolebesøk og var i begynnelsen svært nervøs. – Jeg var redd for kompliserte spørsmål, og å ikke kunne svare på spørsmålene fra elevene, sier hun. Tre spørsmål dukker stadig opp. Hvor gammel er du? Er du singel? Hvor mye tjener du som forfatter? Hun ga svar på scenen i Brygga kultursal.
– Jeg er 34 år, singel og jeg vet ikke hvor mye jeg tjener.

God bok

To elever ved Malakoff videregående skole, Nikoline Vågen Willadsen og Sol Marie Ronæs, satt i juryen i Østfoldungdommens kritikerpris og de fortalte om boken og hvorfor de synes den måtte vinne. – Det er en god bok som drar deg inn i handlingen, og den gjør det på en utrolig god måte, forteller de to.

 

Tekst og foto: Morten Brunslid, Østfold kulturutvikling