Det er du som er Bobby Fischer

Det er du som er Bobby Fischer

Omslag: Sturlason

Det er første gang på tjuefem år at han er tilbake på Lillehammer, til barndomsvennens begravelse. Allerede før han har satt foten på perrongen, angrer han på at han sa ja til å komme.

En 40 år gammel mann er tvunget til å se tilbake på noe som har plaget ham hele livet. En ung jente forsvant, og noe annet gikk forferdelig galt. Hva har han og kameratene egentlig vært med på?

Barndomsvennen Kristoffer skal begraves på Lillehammer, og de fire kameratene fra ungdomstida gjenforenes for første gang. Sammen og hver for seg er de nødt til å møte det smertelige som skjedde en sommer for lenge siden. Venninnen Agnes ble borte, og noe annet gikk forferdelig galt. Og hvorfor bærer fortelleren, Håkon, på en følelse av skyld?

På mesterlig vis maner fortellingen frem en psykologisk uhygge i et alminnelig oppvekstmiljø i en norsk småby. Med suggererende vekslinger mellom begravelsen i dag og hendelsene i ungdomstida blir leserne gradvis kjent med den brutale sannheten. Slik blir det spennende til siste punktum.

Teksten er hentet fra bokomslaget.

Les om forfatteren Christer Mjåset.

6 anmeldelser av “Det er du som er Bobby Fischer”

 1. Isis Winlund says:

  Det er du som er Bobby Fischer. Det er du som er Bobby Fischer er en velskrevet og engasjerende voksenroman. Den tar opp temaet voksen kontra ungdom, og hvilke konsekvenser det man gjør i ungdomstiden kan ha på resten av ditt liv. Ungdommer ser på livet som en lek, men det kan fort bli en veldig uhyggelig realitet. Det er det denne boken hovedsakelig tar opp, og dette er et tema som jeg personlig mener fungerer veldig bra. Gjennom kapitlene får vi et historien fortalt både fra Håkons perspektiv som ungdom, og også Håkons perspektiv som voksen. Dette gir historien en helhet. Vi blir fortalt feilene mens de blir lagd, og hvordan de tenkte midt oppe i det hele, samtidig som vi blir fortalt hvordan personene har bearbeidet dette, og hvordan dette fortsatt gnager på samvittigheten flere tiår senere.

  Jeg brukte litt tid på å komme ordentlig igang med boken, men når jeg først hadde lest et par kapitler, var jeg ferdig på 1-2-3. Den er veldig bindene, og gjør at du får lyst til å lese videre. Finne ut hva det er som faktisk har skjedd. Boken er veldig lettlest, og jeg føler at den passer fint for folk mellom 12-20 år. Dette er en veldig vid kategori, men det viser bare at den er egnet for flere, noe som er ganske bra.

 2. Nathalie (1STUE) says:

  Det er en flott bok om vennskap. Både oppturer, nedturer og alt som følger med.
  Det gikk nokså treigt de første hundre sidene, men etter å ha passert noe og hundre sider ble den brått mye mer spennende. Det er en sjokkerende handling/tilståelse etter en annen, og boka er faktisk spennende til siste punktum (som det står skrevet på bokomslaget). Synes forfatteren har brukt et flott, og mer voksent språk, og måten historien blir fortalt på krever mye mer av leseren enn de fleste ungdomsbøker. Det står skrevet mye bak linjene, og man kan ikke være redd for å komme fram til egne konklusjoner når man leser denne.
  Men alt i alt var det en super bok, og jeg likte den overraskende mye!

 3. Olivia says:

  Boka er bedre enn Kaoshjerte og Det som en gang var jord, men den er fortsatt en av de dårligste bøkene jeg noensinne har lest. Jeg er utrolig skuffet over norsk ungdomslitteratur.

 4. Sanne - Diplomaten says:

  Jeg syntes ikke dette passer veldig som en ungdoms bok, og man burde være i alle fall 16 for å kunne komme seg gjennom denne med ordentlige inntrykk. Jeg syntes boken er bra, selv om det til tider kan bli forvirrende med blandingen av fortid og nå tid. Når du først setter deg ned for å lese er det ganske enkelt å komme seg igjennom hele fort.

 5. Anniken 1STUE says:

  Det er du som er Bobby Fischer er en bok om vennskap, sorg og skyld. Jeg likte boka helt ok, bedre enn de andre to jeg har lest i hvert fall. Den er litt treng i begynnelsen, men tar seg opp etter hvert. Det at forfatteren skriver både i nåtid og fortid kan innimellom være litt forvirrende. Det at det ble hoppet i tid kunne bli visst litt tydeligere gjennom for eksempel en annen skrift type. Det var mye i boka som overasket meg, noe som førte til at jeg likte boka. Jeg har lest mye bedre bøker før, men alt i alt var den grei.

 6. Emma - Diplomaten says:

  Boka det er du som er Bobby Fischer er en bok jeg er usikker på om jeg likte. Jeg likte at jeg følte at det var en spenning i boka som førte til at jeg ville lese den ferdig, men det er ikke en bok jeg ville lest igjen. Det var heller ikke min type bok.

Skriv en elevanmeldelse:

NB! Anmeldelsen må godkjennes av redaktørene før den blir publisert.