Det som en gang var jord

Det som en gang var jordByen er okkupert, og rundt den er det reist en mur. Bare et minimum av matvarer slipper gjennom. Det finnes ingen veier ut eller inn, bortsett fra én. I all hemmelighet jobber Mikael med å grave ut en tunnel til den andre siden. Doktorgraden hans er det ingen som har bruk for, men han kan grave, og han kan bære.

Når tunnelen åpner, blomstrer byen på ny. Plutselig har befolkningen mat å velge mellom. Plutselig kan Mikael finne spor av glede i blikket til Miriam. Kan kjærligheten deres reddes? Og Isak, den lille sønnen deres, vil han kunne oppleve noe annet enn beleiring og vold? Håpet om å slippe vekk og starte på nytt tvinger Mikael til å ta et valg som bryter med alt han står for. Men finnes det egentlig valg i situasjonen han befinner seg i?

Det som en gang var jord er en roman om en verden ikke langt fra vår egen. Det er en roman om ikke å gi slipp, om lengselen etter det tapte, og om å holde håpet levende, selv i det mørkeste mørke.

Teksten er hentet fra bokomslaget.

Les om forfatteren Simon Stranger.

 

38 anmeldelser av “Det som en gang var jord”

 1. Herman (Diplomaten) says:

  Jeg syns boka var ganske enkel og fin å lese. Den var ganske troverdig men gjennom tunnelen syntes jeg den noen ganger ble litt for enkel. Jeg følte at ikke alt stemte gjennom hele boken. Det var likevel en fin og rørende bok.Man kunne sette seg fint inn i de fleste situasjoner i boken. Jeg syntes Mikael (hovedpersonen) var en fin karakter. Jeg skjønte mye av hans synspunktet samtidig som han gjorde boken ganske spennende. Jeg føler at boken passer for ungdomer og voksne. Man må kunne være litt voksen for å sette seg inn i noen av situasjonene i boka.

 2. Emilie Adolfsen i Diplomatene says:

  Jeg syns at Det som en gang var jord var en god bok. Den var lettlest og det var lett å følge med på hva som skjedde i boka. Det var spenning, noe jeg setter veldig stor pris på i en bok. Alt i alt syns jeg det var en bra bok som jeg anbefaler til andre.

 3. Fredrik William Kveseth says:

  Det som en gang var jord gir oss innsikt i en hverdag vi ikke klarer å sette oss inn i. Fra et samfunn med suverenitet og demokrati, til at samfunnet radikalt endres til et militært diktatur.
  Boken inspirerer tankene våres til å skape refleksjoner og nye syn.
  Spenningsstigen stiger, og det kan til tider bli vanskelig å legge fra seg boken.
  Boken kan stifte paralleller med Palestinakonflikten og Syria-krisen, og boken blir et ledd som får oss enda nærmere et synonymt samfunn.
  Ikke bare er dette en unisex bok, men til tross av godt tekst, er dette en bok for alle aldere, men til de som er samfunnsengasjerte, er dette en god tekst.
  Vi får aldri vite om hvilket område som er okkupert, er det en by eller et land?
  Og vi får aldri vite om de mer konkrete intuisjonene og aktørene bortsett fra de nærmeste til Mikael, og den autoritære makten.
  Anbefaler boken godt i sin helhet, ikke bare skaper den egne resonnementer, men også god handling!

 4. Sanne - Diplomaten says:

  Boken i seg selv er helt grei, kan kanskje bli litt kjedelig i lengden. Syntes forfatteren har skrevet bra, men mangler det lille ekstra, som ville gjort at jeg hadde likt boka. I selve spenningsdelen er det ikke heller spesielt spennende, kunne gjerne fått inn litt mer action.

 5. Emilie Diplomaten says:

  Jeg syntes boken var bra, den var veldig lettlest. Men den hadde passet bedre for 9 klasse.

 6. Julie - DIPLOMATEN says:

  boken hadde passet bedre til 13-14 åringer. Synes boken ble kjedelig i lengden og falt ikke helt i min smak:)

 7. Alex Diolomaten says:

  Kort om boken: Boken er skrevet av Simon Stranger og ble utgitt i 2015. Romanen handler om Mikael og familien hans som lever i en avsperret by med mangel på frihet og nødvendige resurser, veldig lignende sitasjonen som var i Tyskland med Berlin muren. Ved hjelp av en hemmelig tunnel har Mikael og noen få venner muligheten til å gå inn og ut av byen med mat og andre ting de trenger. Livet på innsiden er hardt både fysisk og psykisk.
  Handlingen omformer seg rundt Mikael, hans kone Miriam og deres lille sønn Isak.

  Skulle jeg kastet terning ville jeg gitt boken terningkast 4. Boken er lettlest, fin og spennende, men jeg tror jeg tror den passer til en lavere aldersgruppe. Boken ble litt for kjedelig for min del. Anbefales for barn i alderen 10-15år.

 8. Emil 1STUE Diplomaten says:

  “Det som en gang var jord” er en bok jeg mener er egnet til folk flest. Den er generelt lettlest, og tar deg med på en reise som man kan hinte til er dagsaktuelle temaer. Krise.

  Personlig ble jeg ikke fanget av historien på den måten jeg burde ha blitt. Til tross for det, ville jeg absolutt fortsette å lese slik at jeg kunne få vite hva som skjedde videre.

  En bra bok for den alminnelige.

 9. Anniken fra diplomaten says:

  Det som en gang var jord handler om Mikael. En mann som har et barn og er gift. Dette er en av grunnene til at jeg ikke helt klarte å kjenne meg igjen i boka. Jeg klarer ikke helt å sette meg i hans situasjon. Noe som kanskje en eldre person med mer livserfaring ville ha gjort. Samtidig føler jeg at boka var ganske enkelt skrevet og med få sider gikk det fort å lese den. Handlingen gir meg assosiasjoner til Berlinmuren under den kalde krigen og hovedpersonen må gjennom mange vanskelige valg. Alt i alt ville jeg nok ikke valgt denne boken selv, men den var helt OK.

 10. Tanita Diplomaten says:

  Jeg synes at boken “Det som en gang var jord” var en ok bok. Den er ikke spesielt spennende eller fengende. Det er ikke en bok hvor man ” må lese videre”, og jeg føler at tema er ganske oppbrukt. Jeg tror kanskje at boken er mer egnet for noen som er litt yngre.

 11. Nathalie (1STUE) says:

  “Det som en gang var jord” er, hvis jeg er ærlig, ikke helt min type bok. Jeg liker det mer realistiske plottet, men er ikke veldig glad i denne typen bøker. Boka var helt grei, men virker kanskje litt enkel? Synes boka var veldigbra skrevet og strukturert, selv om det kan virke som forfatteren overdriver litt med beskrivelsene sine til tider. Boka er enkel og lese, så hvis man er ute etter noe kjapt og fint man kan lese, så anbefales denne!

 12. Signe Helene Smittil - Diplomaten says:

  Bokanmeldelse av “Det som en gang var jord”:
  Jeg synes det var en ålreit bok. For min del var den litt vel lettlest og det ble en ganske enkel handling. Jeg likte at forfatteren lot leseren forestille seg hvordan personene og situasjonene så ut, men jeg synes ikke forfatteren hadde så mange fine og utfyllende skildringer ellers. Boka var fint bygd opp med en grei start som bygget seg opp til en interessant spenningstopp med en lykkelig slutt. Jeg vil gi boka terningkast 4.

 13. Isabella Hyggen (1STUE) says:

  Det som en gang var jord er en roman om samhold, håp og tilgivelse. Handlingen i boken er aktuell, og man kan raskt trekke paralleller til hendelser fra virkeligheten.
  Personlig liker jeg virkemidlene, skrivemåten og oppsettet forfatteren har brukt, spesielt med tanke på referansene til religiøse tekster og måten han inkluderer tankene til Isak på i hvert kapittel.

  Når dette er sagt, er ikke dette en bok jeg vanligvis ville lest, og jeg kommer antageligvis ikke til å lese den igjen, ettersom handlingen ikke er en jeg finner interessant nok.

 14. Clover (1STUE, Diplomatene) says:

  Det som en gang var jord, Simon Stranger

  Tam roman for barn

  Boka “Det som en gang var jord” handler om Mikael og familien hans som bor i en by, sperret innenfor en mur. Mikael er med på å bygge en tunell til friheten.

  I begynnelsen av boka ble jeg revet med i historien som var litt spennende. Dessverre ble handlingen langdryg og repeterende utover i boka. Historien kan passe for barn opp til tretten år, bedre enn for tenåringer og voksne. Handlingen ble drevet fremover av de mange hendelsene i boka. Likevel var ikke hendelsene så spennende at de klarte å holde interessen min oppe fra begynnelse til slutt.

  Forfatteren har brukt virkemidler med referanser til både dyreverdenen og bibelen. Dette til tross, boka var langdryg og tam.
  .

 15. Hedda fra Diplomaten Frederik II vgs says:

  Jeg likte boka veldig godt, syntes den hadde mange spenningstopper og ble sjeldent kjedelig. Jeg følte at jeg visste hva som kom til å skje, men det gjorde den absolutt ikke en mindre bra bok. Jeg er fornøyd med boka, men ville gjerne anbefalt denne til en mer yngre gruppe, som 14 åringer 🙂

 16. Isis Winlund says:

  Det som engang var jord. Dette er en bok som jeg egentlig ble hekta på ganske fort. Den er skrevet på en litt mer annerledes og detaljert måte, men dette er noe man fort venner seg til. Den er også skrevet i nåtid, og ikke fortid. Dette er en bra bok som beskriver tilværelsen i et innesperret samfunn. Vi opplever både følelser som kjærlighet, håp og redsel gjennom denne boka. Anbefales å lese.

 17. Karen 1STUE says:

  Alt i alt syntes jeg boken var god, selv om den kunne bli litt langtrekkende til tider. For eksempel når de var nede i tunellen kunne det for min del vært kortet ned litt. Ellers syntes jeg boken var god, nervepirrende og godt skildret. Vanskelig å legge fra seg når du først har begynt!

 18. Brage Berg 1stue Fredrik II says:

  Dette er en veldig bra bok. Boka starter spennende, du blir kastet rett inn i en spenningsfylt hverdag. Når man kommer lengre stiger spenningskurven og du blir dratt med. Det eneste negative er vel at det blir litt for mye repetisjon og urealistisk i noen deler av boken.

 19. Anders 1STUE says:

  Jeg syntes boken var veldig grei og lettlest. Den fanget leseren men ikke på et veldig høyt nivå. Et mer avansert språk kunne ha vært brukt, men alt i alt helt grei.

 20. Emma - Diplomaten says:

  Jeg synes at selvom boken ikke var så lang så var det alt i alt en veldig bra bok! Jeg likte den veldig godt 🙂

 21. Maren says:

  Jeg synes boka var helt ok, ikke det beste jeg har lest, men jeg kom meg lett gjennom den. Boka var bra skrevet, men synes alt gikk litt for fort frem, og den var litt kort.

 22. Karoline says:

  Det som en gang var jord er en grei og lettlest bok, noe som er fint. Bokas konsept er også veldig spennende, men jeg syntes forfatteren kunne ha gjort litt mer ut av den, gjort den mer spennende, fordi den ble litt for enkel til tider. Generelt sett var bok helt ok, grei for de som ikke leser mye siden den er lettlest og kanskje litt for lett for de som lese veldig mye.

 23. Anders GLMN says:

  Jeg synes at boken var godt skildret fra start til slutt. Dette er en bok som passer for alle sammen med tanke på at den er enkelt skrevet. Handlingen er spennende og er noe vi kan sammenligne med et av dagens viktigste temaer.
  Selv om denne boken er godt skrevet, så passer den kanskje for en yngre aldersgruppe enn videregående.

 24. Silje says:

  Jeg likte at boken ikke var så lang og at det var et ganske enkelt språk. Jeg er ikke så glad i å lese, men etter å ha lest denne boken har jeg fått lyst til å lese mer.

 25. Amalie og Ane says:

  Vi synes at boken var lettlest og en grei lengde for oss som ikke er lesehester. Boken var spennende med interessante høydepunkt, men slutten var litt forutsigbar. Pga. dette synes vi at den passer bedre for en litt yngre aldersgruppe.

 26. Marte 2STFB says:

  Jeg likte handlingen og temaet i boken fordi du tenker deg om litt ekstra etter å ha lest den, men det enkle språket gjør det litt vanskelig å følge med hele tiden.

 27. Tomine says:

  Jeg syns dette var en interessant bok. Teksten har mange overraskelser og høy grad av dramatikk, selv om det på ingen måte er actionfylt. Boken var lettlest, og passet kanskje derfor for en yngre aldersgruppe. Handlingen peker ut et svært viktig tema i dagens samfunn.

 28. Miriam says:

  Jeg synes boken var helt grei. Den var enkel og lettlest. Den var en svært rørende historie og jeg synes situasjonen de lever i er spennende å lese om.

 29. Synne says:

  jeg synes det som en gang var jord var en bra bok, selv om den kunne godt vært litt lenger. Når spenningen først når toppen, må man liksom følge med og da blir den fort lest ut. den var kort og lettlest, men hadde et bra tema. alt i alt likte jeg den godt

 30. Ida says:

  Boka var generelt enkel og grei og lese, og jeg likte den den veldig godt. Forfatteren fanget leseren på en god og gjennomført måte, han brukte mange fine skildringer, og et godt og enkelt språk. Den var ganske troverdig med et plott som kunne vært aktuelt i dag. Karakterene var gode og man fikk fort et forhold til Mikael og hans familie.

 31. Alma says:

  Jeg synes boken var på sin egen måte fin, situasjonen føles relevant og aktuell til hvordan livet til noen er i dag. Boken passer kanskje bedre for en yngre aldersgruppe, men var alt i alt godt skrevet og spennende. Fungerer fint i skole sammenheng.

 32. Nora 2STFA says:

  Det som en gang var jord er en rimelig lettlest bok alle kan lese, men likevel synes jeg at boken passer best for de som er 12-15 år. Skrivingen er for enkel for min smak, den mangler spenning og variasjon, og blir derfor for kjedelig i lengden. Den mangler det som får en til å måtte bla til neste side, før du er ferdig med den du allerede er på; det som får deg til å ikke legge fra deg boken.
  Det jeg liker med Simon Stranger er at han klarer å få inn fortidsminner naturlig i Det som en gang var jord, og sitatene på slutten av hvert kapittel

 33. Emilia Pawlowska says:

  Jeg syns boka var helt grei. Den var passe lang og hadde flere spenningstopper. Handlingen var realistisk med tanke på Palestina-Israel konflikten, men den var litt klisje noen ganger. Jeg gir den terningkast 4.

 34. veronika 2stfb says:

  ”Det som en gang var jord” var en lettlest, og en spennende bok.

 35. Aleksander says:

  Boka er lettlest, og spennende. Handlingen og konseptet er ganske interessant. Boka anbefales.

 36. Jibril says:

  Boken var spennende og det var en del uforutsette handlinger som gjorde boken komplett. jeg ville absolutt lest den igjen 🙂

 37. Tiril says:

  Boka var spennende og hadde en overraskende slutt. man fikk et nært forhold til karakterene og det var lett å leve seg inn i boken. En negativ ting var at boken var litt for lettlest og det var for lite følelser og tanker rundt det som skjedde. men ellers var den fin :)))))))))))))

 38. Martin says:

  Jeg virkelig likte boken, og den skapte følelser inni meg som jeg likte. det skjer ikke ofte, men når det skjer er det fantastisk. Kun den rette boken kan skape denne følelsen. jeg ville nok kanskje lest den igjen <33333333333

Skriv en elevanmeldelse:

NB! Anmeldelsen må godkjennes av redaktørene før den blir publisert.