Minnesota og støvet

Minnesota og støvet– Lurer du aldri på hvem du er, Daniel? spurte Moses.

– Jeg er broren din, svarte jeg.

 Daniel har alltid fulgt i fotsporene til storebroren Moses. Han forsøker å gå som ham, stå som ham og snakke som ham. Brødrene vokser opp i et indianerreservat, i en verden som ikke levner dem særlig håp for fremtiden. Det er dop, alkoholisme, familievold og rasisme midt iblant tenåringsforelskelser og familie- og søskenkjærlighet. Og det er også Canahishta, jenta med det vakre smilet.

Vi følger Daniel, og hans desperasjon idet Moses vikles inn i reservatets brutale ungdomsgjeng. Dette setter sakte men sikkert i gang en prosess som tvinger Daniel til å ta skjebnesvangre valg – og til å finne motet i seg selv.

Jeg tok sats og lot den fly. Det var nesten et perfekt kast, steinen suste langt i en fin bue, og i neste sekund singlet det i glass.

Vi dukket begge så raskt vi kunne bak muren. Etter et øyeblikks stillhet da vi holdt pusten, smilte han til meg, og så lo vi sammen. Så satt vi der ved siden av hverandre og var brødre igjen. Hvis et knust vindu var det som skulle til, ville jeg gladelig knuse hvert eneste på hele skolen.

Teksten er hentet fra bokomslaget.

Les om forfatteren Kjartan Hjulstad.

 

18 anmeldelser av “Minnesota og støvet”

 1. Ronja says:

  jeg syns denne boka var helt grei. Begynte kanskje litt kjedelig,men det bygget seg gradvis oppover. På slutten var det ganske spennende,og da måtte jeg bare lese ut boka. Jeg syns boka passer best for de som er fra 14 år og oppover, siden innholdet kan være vanskelig å forstå. Alt i alt var dette en god bok

 2. Synne says:

  Minnesota og støvet var en helt grei bok. kan bli litt kjedelig i lengden, siden det er ikke så mye spenning før helt på slutten. synes den passer bedre for barn rundt 12 år. Det er et interessant og aktuelt tema, og den er ganske lettlest, så det tok ikke lang tid å lese den.

 3. Christine says:

  “Minnesota og støvet” er en lettlest bok som byr på spenning og en god dose kjærlighet! Passe for de fleste ungdommer.

 4. Maria Zoulakis says:

  “Minnesota og støvet” er en lettlest ungdomsbok som passer for de fleste.

 5. Emma 2STFA says:

  Minnesota og støvet.

  Temaet i boken synes jeg er et veldig relevant og litt spennende i forhold til det som skjer i verden i dag. Forfatteren tar opp viktige saker, noe som er bra for leserne. Men jeg synes at han skriver det litt på en feil måte, fordi boka kan bli kjedelig i lengden. Kanskje boka er rettet mot litt for høy aldersgruppe? Jeg selv mener at denne hadde passet for ungdommer i alderen fra 11-14 år. Boka var fin, mye bra skildringer og metaforer, men noen ganger ble det litt for mye.

 6. Helene says:

  Grei handling, men veldig enkelt skrevet. Den hadde passet bedre for elever på barneskolen.

 7. Emilia Pawlowska says:

  Boka tok opp veldig viktige temaer, og det er ikke skrevet mange bøker om reservatene i USA. Dessverre var skrivemåten for enkel, og karakterene stereotypiske. Den hadde passet bedre til litt yngre lesere.

 8. Laura Johnsen says:

  Minnesota og støvet er en bok om brødrene Minnesota og Moses som opplever vanskeligheter i et indianerreservat. Problemene starter da Moses begynner å lange narkotika for en av gangsterne i byen, og skiller seg stadig mer fra lillebroren Minnesota som ser meget opp til Moses.

  Moses og Minnesota er veldig enkelt bygd opp karakter, hvor man kan raskt finne ut om man liker en av dem eller ikke. Minnesota er mer dynamisk, ettersom utover boken gror han mer fra Moses og blir stadig mer selvstendig.

  Boken starter relativt greit, men etter det tar det veldig lang tid før spenningskurven opptar seg igjen. Og når den gjør det, så er det bare mord og vanskeligheter som gjør boken veldig tung å lese (selv om noen sikkert liker det da). Jeg syntes temaet som forfatteren har valgt gir rom for så mye mer enn bare vanskeligheter, og en opptur/god slutt for disse guttene i vanskeligheter hadde gjort boka mer attraktiv.

  Boken er skrevet på en meget klisjè måte, med f.eks i krangler sier de veldig mye som man forventer. Forfatteren prøver veldig hardt å gi dybde til karakterene, men prøver litt for hardt som synes godt i dialogene. Temaet passer heller ikke til skrivermåten, ettersom boken er skrevet meget enkelt og barnslig, men temaet i boken inneholder hendelser som ikke kan tenkes passende for barn.

  Alt i alt, vil jeg anbefale denne boken til personer rundt 12-14 år. Vil også anbefale å ta boken med en klype salt, og tenke at boken ikke gir en innsikt i hvordan alle i urbefolkningen i USA har det. Syntes også at hvis forfatteren skulle velge urbefolkningen i USA, kunne han også male et bedre bilde som ikke leder til en forutfattet mening.

 9. Katja Fredrikke says:

  Minnesota og støvet

  Mye gjentakelser som gjorde boken ganske kjedelig i lengden. Syntes boken var litt for lettlest for 17 åringer, passet kanskje bedre til en litt annen aldersgruppe. Så falt ikke helt i smak hos meg, men tror boken kan ha større suksess i en yngre aldersgruppe.

 10. Andreas says:

  Denne boken ble for lettlest, og gjentakende. Likte ikke bruken av ordet “indianer”, når boken handler om den amerikanske urbefolkningen i det moderne samfunnet. Boken falt ikke i smak. :3

 11. Silje Tvenge says:

  Jeg likte boka, den var ganske spennende. Jeg er ikke en bokleser, men denne boka var som en film, spennende å lese.

 12. Melvin says:

  Minnesota og støvet

  Boken “Minnesota og støvet” er skrevet av Kjartan Hjulstad og det er en ungdomsroman samtidig som det er en bok som inneholder mye spenning.
  Jeg mener at denne boken er en veldig god ungdomsroman og at den har en godt skrevet og morsom historie. Det eneste jeg mener at ikke er så bra er at forfatteren bruker for vanlig språk som gjør at boken blir litt kjedelig å lese i lengden. Den hadde blitt enda mer spennende hvis forfatteren hadde brukt flere språklige bilder og skildringer. Men alt i alt er dette en bok som jeg tror vil passe bra til ungdommer i alderen 12-18 år.

  Jeg likte boka, og anbefaler alle til å lese den.

 13. Johan says:

  boka var veldig treig til å begynne med, men det ble bare mer og mer spennende utover. Minnesota viste seg å bli mer og mer modig utover i boka, og Moses som man fikk inntrykk av at var den tøffe bytter utover i boka personlighet. det viser seg jo til slutt at Minnesota kanskje er like tøff som Moses og at Moses har følelser han også. hvis det er noe jeg ikke synes at var så bra så må det være at det ble litt tungt å holde styr på alle drapene, men det gikk. så jeg anbefaler boka for ungdommer over 14 år

 14. Helena says:

  Minnesota og støvet er en spenningsbok som finner sted i et indianerreservat og forteller om indianere i det morderne samfunnet. Hovedpersonen i boken er Minnesota som lever sammen med moren Kimila, broren Moses og stefaren Shane. Vi følger vanskelighetene Minnesota møter sammen med broren. Hovedpersonene i boken har trekk og egenskaper som kommer tydelig frem, men som også utvikles underveis i historien. Boken har flere spenningstopper underveis, uten at det er en tydelig konflikt som driver spenningen framover. Både handlingen og de ulike karakterene kan til tider oppleves gjentagende, klisjefylt og uoriginalt,noe som trekker boken ned. På en annen side er det mange skildringer i boken som gir et godt inntrykk av både personer og miljø.Teamet i denne boken er nokså mørkt og tungt, noe som står til kontrast med det barnslige og lette språket, aldergruppen for denne boken er derfor vanskelig å bestemme. Dette er en bok som passer for de som er interesserte i å lese om et annet type samfunn med et mørkere tema.

 15. Jimmy says:

  Minnesota og støvet er en roman som handler om det to brødrene Minnesota og Moses. Boka starte litt treig og kanskje litt kjedelig men den bygger seg litt gradvis oppover. Boka er ganske lettlest og er på en måte litt barnslig skrevet. Jeg vil anbefale denne boka til ungdom rundt 14 år.

 16. Jibril says:

  Boken var spensti og jeg likt den fra først siden. Dete var en av få bøk som jeg har fulført, og jeg likte boken fra start til slutt. Selv om at boke startet litt trekt, og litt kjedelig, men sånn overall er boka grei, lit vanskelig ord, men jeg forstod det som sto i boken, minus noen ord da, men mye forstodde jeg. Anbefaler dene boket for personer fra 18 år og over.

 17. Mariah says:

  Jeg elsket boka, den fylte hjertet mitt med kjærlighet. Jeg anbefaler denne boka til alle, store og små.

 18. Martin says:

  Minnesota og støvet er en spenningsbok som finner sted i et indianerreservat og forteller om indianere i det morderne samfunnet. Hovedpersonen i boken er Minnesota som lever sammen med moren Kimila, broren Moses og stefaren Shane. Vi følger vanskelighetene Minnesota møter sammen med broren. Hovedpersonene i boken har trekk og egenskaper som kommer tydelig frem, men som også utvikles underveis i historien. Boken har flere spenningstopper underveis, uten at det er en tydelig konflikt som driver spenningen framover. Både handlingen og de ulike karakterene kan til tider oppleves gjentagende, klisjefylt og uoriginalt,noe som trekker boken ned. På en annen side er det mange skildringer i boken som gir et godt inntrykk av både personer og miljø.Teamet i denne boken er nokså mørkt og tungt, noe som står til kontrast med det barnslige og lette språket, aldergruppen for denne boken er derfor vanskelig å bestemme. Dette er en bok som passer for de som er interesserte i å lese om et annet type samfunn med et mørkere tema.

Skriv en elevanmeldelse:

NB! Anmeldelsen må godkjennes av redaktørene før den blir publisert.