Prisfest i Hvalerhallen

Bente Vitanza, på vegne av Demian, mottar Østfoldungdommens kritikerpris av Heidi Wang Erlandsen, seksjonssjef i Opplæringsavdelingen i Østfold fylkeskommune.

Østfoldungdommens kritikerpris gikk i år til Demian Vitanza for boken «Dette livet eller det neste».

Ung kultur og litteratur hadde hovedrollen i Hvalerhallen onsdag formiddag. Det var duket for Østfoldungdommens kritikerpris under Ufest.
Hovedpersonen, prisvinner Demian Vitanza var dessverre ikke tilstede under utdelingen. Hans prisvinnende bok, «Dette livet eller det neste» skal lanseres i USA og forfatteren er på plass i New York. Vitanzas mor, Bente Vitanza mottok prisen på hans vegne.

Videohilsen
Men Vitanza sendte en videohilsen til salen.
– Tusen, tusen takk. Det er helt fantastisk. Jeg skulle gjerne vært der med dere. Det betyr spesielt mye for meg at dere som ungdom stemte frem denne boka. Østfold er hjemmebane for meg. Jeg er fra Halden og kildepersonen i boka er fra Fredrikstad.

Ungdommer
Tilstede i salen var derimot ungdommer fra videregående skoler i Østfold og på scenen elever ved Musikk dans og dramalinjen ved Greåker videregående skole.  Silje Andersen fra Fredrikstad fikk opp stemningen med sin rap. Fredrik Høyer ledet det hele.

Fredrik Høyer

Silje Andersen

 

Priser
Det ble også delt ut priser til elever i den videregående skole. Fire priser fikk sine eiere,  en boktrailer på video, en Twitternovelle, et bokomslag og et dikt.

Niende året
Dette er det niende året på rad at ungdom sier sin mening om litteratur. Gjennom Østfoldungdommens kritikerpris har 270 elever i de videregående skolene i Østfold lest og stemt på den boka de liker best.

Fire bøker

Sten Høitomt og Kathe Sandvik Olsen fremførte «Simple man» av Lynyrd Skynyrd


 

De har lest fire bøker, «Dette livet eller det neste», «Fjällreven gul» av Tiril Broch Aakre, «Nærmere kommer vi ikke» av Monica Steinholm og «Sveiseblink» av Helene Guåker.

 

Ikke på samme bølgelengde
To av elevene som har vært med på Østfoldungdommens kritikerpris, Johanne Marlene
Pettersen og Phillip Henriksen, var ikke på samme bølgelengde når de valgte sin favoritt. De går begge på Malakoff videregående skole.

Interessert i bil
Johanne Marlene Pettersen valgte «Sveiseblink».
– Jeg er interessert i biler og ble gjennom boken introdusert for et nytt miljø.  Jeg visste ikke så mye om rånermiljøet.  Boka ga meg innsikt i mye jeg ikke visste om dette miljøet, forteller hun.

Johanne Marlene Pettersen og Philip Henriksen er to av elevene som har vært med i Østfoldungdommens kritikerpris.

 

Spennende
Phillip Henriksen valgte «Dette livet eller det neste».
– Den var spennende. Da jeg startet å lese var det vanskelig å slutte. Det skjedde noe hele tiden, forteller han.

Fremmedkriger
I «Dette livet eller det neste forteller Norskpakistanske Tariq om sin oppvekst, radikalisering og tiden som fremmedkriger i Syria.
Demian Vitanza holdt skrivekurs i et norsk høysikkerhetsfengsel. Der møtte han en returnert fremmedkriger som ønsket å fortelle om sitt liv. I mer enn ti måneder har Vitanza besøkt fengselet ukentlig og snakket med den innsatte i tilsammen over hundre timer.

Enige
De valgte forskjellig, men begge er enige om at det var fint å være med i Østfoldungdommens kritikerpris, og kunne være med på å bestemme hvilken bok som til slutt vant.
– Det var fint å snakke om og vurdere bøkene vi leste, forteller Johanne Marlene Pettersen.

Tekst og foto Morten Brunslid, Østfold Kulturutvikling